PREGON PO MEŽAKLJI 2003 

 27.04.2003

(Foto) Reportaža

 

 

 

Navkljub prestavitvi termina za en dan je bil danes, 27.4. na Dan OF po planu izveden že letošnji peti izlet. Ponovno ga je organiziral Bojan Preis v okolici Bleda. Zaradi obilice razlogov je že grozilo, da bo to eden najšibkeje obiskanih izletov, saj na začetku leta nismo pomislili na začetek prvomajskih praznikov, temu pa so se pridružile še številne okvare vozil in pa zasedenost članstva s neodložljivimi pomladanskimi opravki. Ker je bila še vremenska napoved slaba (čeprav za nas dejansko ni slabe napovedi) sva v petek z Bojanom že razmišljala o odpovedi izleta. No, Bojan je dejal; "Če bova pa sama, bova pač hitreje na kosilu in več bova morala pojesti !"

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska se je do pičice izpolnila in nedeljsko jutro je bilo deževno in sivo. Ko sem se peljal proti Bledu sem se že videl kako se z Bojanom sama mučiva s polnimi jušniki. Vendar sem pri na koncu avtoceste v daljavi zagledal nezmotljivo silhueto Defenderja. Ker ga do Lesc, navkljub trudu, nisem uspel dohiteti, sem že vedel da to mora biti Cveto. Skupaj sva zavila na OMV črpalko, kjer je bil sklican zbor. Tam naju je razveselil pogled še na dva Eco-turing One Tena. Predno sem napolnil tank se je prikazal še Bojan z ženo in vodičem Jožetom. Zbrali smo se na kavi v bifeju, kjer nas je razveselil še precej nepričakovan prihod Stafa z 109, ki jo je popravljal cel teden, da bi se v nedeljo popeljal z kolegi. Ko smo spili kavo smo se za Bojanom odpeljali preko stranskih cest preko Lesc, Ribnega, Bleda, Gorij proti Mežaklji. Navkljub vabilu na Pokljuko je Bojan z Jožetom pripravil raziskovanje Mežaklje.

 

 

 

 

Kmalu smo se peljali navkreber po lepih gozdnih poteh Mežaklje in oprezali za kakšno zanimivo traso. Na vrhu smo se z Jožetom odpravili na daljši sprehod do naravnega kamnitega mostu, pod nami pa so na pladnju ležale Jesenice. Jože nam je veliko povedal o flori in favni ter zgodovini tega področja. Nekaj malega smo hodili tudi po ostankih snega, ki so še ležali po globelih.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 Glede na resno zasedbo je Bojan moral poiskati kaj bolj resnega in kmalu smo se ustavili pod zapuščeno gozdno cesto, ki je precej strmo zginevala med smrekami. Cveto se je javil za izvidniško patruljo, naložil je še Jožeta ("z mojim džipom pa tukaj ne pridem ..") in sta šla v hrib. Ker se mi je zdela cesta prevozna tudi s Freelanderjam sem šel peš za njima in odstranjeval večje kamne in veje. Kmalu sta prišla nazaj in rekla da se da priti "skozi". Gremo po kolege in se pripravimo na vzpon - Cveto prvi, jaz in Bojan druga, ostali v zaščitnico. Prvi klanec je Freelander zmogel, nato pa zavesa iz smrekovih vej ! Ustavim kolono, sekira v roko, odsekam dve največji, ampak jih je preveč, Cveto je že izginil, "ljudi čekaju, a meni neugodno" ! Nič, kar bo bo, skozi veje je šlo kot v avtopralnici, nato pa se je lepo odprlo. No kmalu vidim, da se Cveto s Jožetovo pomočjo obrača, kar je pomenilo, da je ceste konec.

 

 

 

 

 

Obrnemo vsi pri čemer se mi povrne investicija v obsežen bull bar - Bojan je hotel vzvratno na terenu (!) "na špegle" ustaviti 5 cm pred mojim odbijačem - bumf je reklo - no sem se vsaj prepričal, da je bull bar res kvalitetno vpet, saj se ni premaknil za več kot 1mm. Ko že hočemo nazaj zagledamo ostanke - resnično ostanke - gozdne ceste, ki se spušča nekam v globino. Cveto in Jože pot pod noge in preveriti, ostali umaknemo nekaj prhlih debel na vstopu in čakamo na poročilo. 

Cveto pravi da je hudo ampak bi šlo. Primož zmajuje z glavo, teren je strm, poln mokrega listja, prhlih vej, manjših skal in še ostri ovinki ! Cveto se previdno odpravi, Primož za njim (1. prestava, reduktor) za njima pa še Stef. Z Bojanom ga zaradi precej slabih gum prepričujeva, da bo imel težave, zato se poskuša vrniti na cesto vendar se zakoplje. Ker se nama ga ne da vleči ga raje "porineva" navzdol. Moram priznati, da je bilo kar težko gledati staro 109, kako drsi, skače in komaj zvozi prvi ovinek ! Stef je bil kasneje še med kosilom precej "na adrenalinu" ! Z Bojanom greva lepo nazaj, vklopiva HDC in ni problema. Spodaj vidiva da so se vsi uspeli spustiti, kar je kar veliko olajšanje. Odpeljemo se na daljši krog po Mežakli, tudi po zaprtih cestah, ki jih je za nas odklepal in zaklepal Jože. 

 

 

 

 

Kmalu smo se spustili v dolino in se usmerili proti Grajskemu Mlinu, ki ga je Bojan vzorno renoviral. Temeljito smo si ga ogledali, ter se kmalu lotili obljubljene župe - tokrat sta to bili Mlinarjeva in kurja, sledila pa je še mrežna pečenka, potica in kavica. O tekočinah ne bi govoril, bilo je odlično ! Okoli 15h smo se poslovili od Bojana in njegove žene ter se zahvalili Jožetu za obilo zanimivosti, ki smo jih izvedeli na današnjem izletu. Slike bodo mogoče - če je Cvetotu delal fotoaparat ? Zahvala Bojanu za organizacijo izleta - naslednji izlet je RAKEK 2003, kjer je izostanek kaznovan z opominom pred izključitvijo !!

 

PS: Vsi naši izleti so napovedani v reviji LAND ROVER ENTHUSIAST.

Spisal: Marjan Cukrov

Foto: Cveto Mali ???