EKOLOŠKA AKCIJA KLRS    

Cerkniško jezero, 07.05.2005

Fotoreportaža

 

 

 

 

 

Člani kluba med svojimi izletih po Sloveniji vse prepogosto naletimo na divja odlagališča smeti in raznih odpadkov, ki so zaradi težje dostopnosti marsikomu skrita pred očmi. Tako smo se odločili, da v sodelovanju z NOTRANJSKIM REGIJSKIM PARKOM iz Cerknice in Komunalo Cerknica očistimo nabrežine in divja odlagališča okoli slovenskega bisera Cerkniškega jezera. Tako se nas je v soboto, 7.maja zjutraj pri Mulčevih v Dolnjem jezeru zbralo 10 avtomobilov in 20 voljnih članov. S sabo smo imeli dve prikolici, Gašper je prispeval keson svoje 130-ke, Mulčevi pa kanu za napad iz vode.

Broj 1 si utira pot do zavrženega avtomobila

Direktor Notranjskega krajinskega parka Tine Šajn (tudi lastnik Discota) nas je inštruiral kje so večja žarišča, tako da smo se razporedili v tri ekipe. Igor, z edinim vitlom na akciji, je šel z Anžetom in Mulčevimi izvleči dve globoko preraščeni avtomobilski karoseriji, Kreftovi, Prudičevi in Zrnečevi so šli z kanujem na prikolici očistiti okolico požiralnikov, sam pa sem z Gašperjem in Koračini čistil tradicionalne piknik prostore proti Gorici. Ob vsem tem nas je spremljala novinarska ekipa SIOL TV portala, ki je objavila prispevek na internetni televiziji. Med akcijo smo se v živo javili na Notranjski radio in poleg predstavitve akcije in kluba pozvali okoličane naj se nam pridružijo. In glej, ko smo na koncu že odpravljali na piknik, se je prikazal domačin, ki pa je očitno napačno razumel poziv in pripeljal polno prikolico odpadnega gradbenega materiala in ga stresel ob jezero !

Prva vleka ostankov avtomobila do praznega kontejnerja

Treba je priznati, da smo pričakovali večjo onesnaženost, tako da smo za napolnitev kontejnerja, ki nam ga je namenila Komunala Cerknica morali pregledati kar precejšnjo površino obrežja jezera.  Po dveh urah intenzivnega dela, pri katerem so nam bili Land Roverji v veliko pomoč, saj so bile nekatere površine precej namočene in dosegljive res samo z pogonom 4x4, smo se zbrali pri kontejnerju in zadovoljno ugotovili, da smo uspeli nabrati zvrhano poln kontejner odpadkov. Prevladovali sta dve nerazpoznavni karoseriji, za celo barako odpadnega lesa in salonitk ter odpadne steklenice in konzerve piva (zeleni:rdečim = 1:1). Vsaka ekipa je imela pri čiščenju svoje posebnosti, še najbolj pa se je namučil Zdravc, saj je preveslal kar veliko površino jezera – za konec pa bi skoraj pozabili iti po njega !

Kontejner se je počasi polnil...

Za prijeten konec akcije smo si ob jezeru privoščili piknik, kjer so Mulčevi prispevali žar, Uroš se je prelevil v žar-mojstra, ostali pa smo prispevali hrano in lačno in nedležno komentirali dogajanje na žaru. Aleš Črnivec iz Siol TV je intervjujal vse udeležence in poskrbel za malce bolj formalno vzdušje vsaj dokler je brnela kamera. Off-the-record pa smo se razgovorili še o vsem mogočem in predvsem o naši največji strasti – izletih z Landiji (pa še kakšnim G-jem) in ostalih zadevah, ki jih drugi težko razumejo.

...zato smo si zasluženo privoščili malce žara!

Akcija je vsekakor uspela, za TV smo obljubili tudi nadaljevanje tako da bo Ekološka akcija postala tradicionalna točka v programu kluba. Za naslednjo se že zbirajo predlogi.

Konec dober, vse dobro!

Hvala vsem udeležencem za udeležbo in vložen napor, Mulčevim za organizacijo in vodenje, g. Šajnu za podporo Notranjskega regijskega parka in Siol TV za medijsko podporo akciji.

                 

  Spisal: Marjan 

  Foto: Igor

  Glasbena podlaga: Kate Bush - Wuthering Heights