SNEŽNA PATRULJA 

 26.11.2005

Fotoreportaža

(Wild Thing!)

 

 

 

Za konec Novembra je bil napovedan izlet nekam na novo, vendar je Anže zaradi slabih vremenskih obetov pot močno odsvetoval. Ker je od petka do sobotnega jutra močno snežilo smo se zbrani pred Rutarjem (Igor, Cveto, Anže, Uroš, Kreftovi, Aljaž, Rok, Tomaž, Marjan) odločili,da je čas za ponovno dobro delo članov in simpatizerjev KLRS, ter smo se odpravili v snežno patruljo.

Namen snežne patrulje je krožiti po bolj odročnih poteh in pomagati voznikom v stiski. Stiska je ponavadi izlet v kakšen graben zaradi slabih gum ali pa obtičanje na prvi klančini.

Odpravili smo se proti Škofljici, tam zavili preko Barja proti Igu in nato proti Kureščku. Celotno pot je močno snežilo, kar je bilo na začetku precej romantično, proti koncu pa smo bili že vsi pošteno mokri od tega snega.

 

Prva ovira na poti je bil nanos pluga pri zadnji hiši na Barju, ki smo ga z skupnimi močmi odkidali in se zapodili v deviško,vsaj 40 cm visoko, snežno odejo preko Barja.

Zaradi višine snega ni bilo več sledov kje poteka cesta, zato je bilo napredovanje silno pazljivo in napeto. Moj RR je mlel sneg pred sabo in spredaj se je pogosto naredil val snega, ki ga je neslo preko havbe.

 

Na edinem pravokotnem ovinku je Tomaža odneslo v jarek in zabava se je pričela. Najprej porivanje, nato vleka z Zdravčevim novim Defenderjem in ko ni nič pomagalo lopata in kidanje »do tal«.

Tako smo le spravili Tomaža nazaj v kolesnice in šli naprej. Pri križišču sredi Barja smo naredili težko pričakovano pavzo za kavo, čaj in ostala ogrevala, pa še slikali smo se malo. Ko bi pa morali nadaljevati se je moj RR vkopal in zopet je zapela lopata.

Končno smo se prebili do Iga, kjer sta nas že čakala nestrpna Rok in Aljaž. Kar takoj smo se odpravili proti Kureščku in to po vzporedni makedamski cesti, ki je pomembna za prebivalce naselja Škrilje. S tem smo jim želeli omogočiti hitrejši dostop v dolino, saj se morajo drugače voziti kar precej naokoli.

V poln sneg se je tokrat pognal Igor in s Cvetom kmalu izginil med drevesi. Anže je imel že na uvodnem klancu nekoliko težav vendar si je z pomočjo zveste lopate izkopal pot naprej. Aljaž in Tomaž sta zaradi problemov že na začetku priznala da tokrat ni njun dan in nas sklenila počakati na vrhu hriba. Tako smo se prebijali za Igorjem, ki je kot kak ledolomilec oral pot proti vrhu hriba.

Nekje po prvi tretjini je prepustil oranje Cvetu, saj gre za mentalno izjemno naporno vožnjo, kjer se vsako oklevanje ali pa napačna ocena smeri kaznuje z kopanjem in porivanjem. Tudi pod Cvetovim vodstvom nam ni bilo dolgčas, iz kolesnic smo po malem zdrsavali vsi zato so bili premori kar pogosti.

No končno smo se prebili iz hoste pri naselju Škrilje in tako razveselili prebivalce naselja saj so bili zopet povezani z svetom. Tu smo se po daljšem odmoru odločili odpraviti proti domu Rok, Uroš in jaz.

Anže se je odpravil na reševalno akcijo Kreftovih, ki so zdrsnili iz poti ko so nas poskušali ujeti. Končno smo pri glavni cesti lahko pomagali vozniku v stiski.

Z pametnimi nasveti o pravilni vožnji, nekaj močnih očitkih na račun slabih gum (zlizane M+S) in zmernim porivanjem smo spravili možakarja v Bravi do vrha 2 stopinjskega klanca.

Cveto, Igor in Anže so pa čakali na Aljaža, Zdravca in Tomaža. Tomažu ni uspelo niti zapeljati na zasneženo cesto, zato se je skupaj s Tino odpeljal proti domu na Kureščku na čaj. Pa tudi tja gor mu ni uspelo priti - očitno bo treba rez zrihtat diflock! Zato se je odpravil proti Igu, kjer je počakal še na 5 Defov.

Zdravc in Aljaž sta se lepo vozila, dokler nista nekih 900 m pred Škriljami zdrsnila iz špure v blag desni breg. Reševanje drug drugega je vse skupaj še poslabšalo, tako, da smo se CIA obrnili in ju šli povlečt iz težav.

Vmes smo še enemu domačinu spravili dvokolesnika v garažo. Električnega vitla nismo rabili, temveč samo človeško moč in ročni vitel, s katerim je Anže odlično rokoval. Se vidi, da ga je že nekajkrat rabil.

 

Ker smo bili vsi močno premočeni - ves čas je močno snežilo in sneg je bil zelo moker in težak - smo se odpravili na Ig na čaj z rumom. Pridružil se nam je še Tomaž s Tino, malce smo še poklepetali in odšli domov.

 

 Dan je bil preživet v obče dobro, člani kluba pa smo obnovili svoje znanje vožnje po snegu in pomagali ljudem v stiski.

Še obljubljen film cca. 11 Mb (Windows Media Player), ki ga lahko downloadate tule..!

 

Besedilo, foto, film: MC, IL, AA, ZK, TB

Glasbena podlaga: Troggs - Wild Thing